Claus Roager Olsen

Månedens lejer i Voxeværket 

Interview med Claus Roager Olsen – Lejer i Voxeværket Roskilde – juni 2018. 

Claus Roager Olsen var en af vores første kontorlejere overhovedet. Vi har mødt Claus til en snak om hans hverdag, problemstillinger i Danmark og ikke mindst udfordringer i markedet. Qua den måde han arbejder på, påstår han ligeledes, at det også er ham, der blandt andet betaler den dyreste husleje pr. time han tilbringer i huset … 

Claus Roager Olsen er indehaver af Enneagramstedet ApS. Han er en af Danmarks mest anerkendte undervisere inden for Enneagrammet. Derudover er en af de absolut største bidragsydere til, at Enneagrammet i dag er almendt kendt i danske virksomheder. 

To typer virksomheder

”Vi har to slags virksomheder. En konsulentvirksomhed – som er målrettet mod erhvervslivet. Hvor opgaverne typisk er teambuilding, ledertræning, sammensætning af rigtige folk, så man forstår og har respekt for hinandens forskelligheder. Så folk bliver mere tolerante, bliver bedre til at håndtere konflikter, bedre til at kommunikere med hinanden og ikke mindst får en øget respekt for hinandens forskelligheder. 

Derudover har jeg en skole, en åben kursusvirksomhed, hvor alle kan melde sig til. Det er eksempelvis længerevarende forløb med personlig udvikling og til folk, der ønsker at forstå sig selv og sine medmennesker. Det kan være alt lige fra at forstå sin far, om du vil forstå sin kæreste eller om man vil have forståelse for sin egen lederprofil.” 

I dag findes der rigtig mange spændende og interessante værktøjer til personlig udvikling. Der er rigtig mange inden- og udenlandske værktøjer og måder, man kan lære sig selv bedre at kende med. Men Enneagrammet skiller sig ud på et særligt parameter. 

”Der findes masser værktøjer, der beskriver forskellige mennesker. Men Enneagrammet beskriver ikke alene adfærden hos de mennesker. Den forklarer også den motivation og den bagvedliggende psykologi for, at man har præcis den adfærd. Enneagrammet forklarer ikke alene om du eksempelvis er indadvendt eller udadvendt – men også hvorfor du er det.”

Claus oplever mange forskellige holdninger til Enneagrammet. Dagligt. Men især én værdi for modtagerne, synes han er kendetegnene for dem han snakker med. 

”Den værdi, jeg hører som respons, fra dem som eksempelvis har været på mine kurser, har typisk været at de har fået øget forståelse for menneskers forskelligheder. Der er en endnu større selvforståelse … og dermed mulighed for langt bedre selvværd. Lige pludselig kan man endda fornemme at folk har sagt til sig selv; ”Jeg er god nok!”. Mange synes at de bliver bedre til at kommunikere, bedre til konstruktiv feedback og dermed større tillid – og det kan både være i parforhold såvel som i virksomheden.” 

Foretrækker Enneagrammet som værktøj 

Enneagrammet er en model, der kategoriser ni forskellige personlighedstyper. Det skal give indblik og forståelse for mennesker adfærdsmønstre og psykologiske natur. De ni personlighedstyper beskrives blandt andet på baggrund af motivation, adfærd, reaktion, værdigrundlag, overbevisninger og grundlæggende ønsker som kompensation for det, vi tror, vi mangler. Men hvorfor foretrækker Claus, Enneagrammet fremfor alle de andre værktøjer? 

”I gamle dage… nu har jeg lavet det her i 16 år … der røg jeg ned af den sti, der hed, ”Ennegrammet er bedre end det, og det, og det”.. Den dialog stoppede jeg heldigvis for mange år siden. Dét Enneagrammet kan, dét Enneagrammet har, som mange andre værktøjer ikke har på samme måde, er udviklingsdelen og dynamikken. Enneagrammet er ikke bare interesseret i at beskrive dig. Den skriver ikke bare ”Du er en gedebuk og jeg er en vandredende pind” – som vi måske allerede ved, hvis vi kender hinanden. Nej, her går Enneagrammet ’bagved’. Så hvad skal jeg arbejde med, for at blive den bedste version af mig, så jeg bliver mere smidig og nærværende at være sammen med. Dét kan Enneagrammet beskrive og hjælpe med. 

Ligeledes kan Enneagrammet også beskrive og sætte ord på, hvordan det ikke er tilfældet. Hvorfor nogle har et iltert temperament, nogen en rolig energi og hvorfor nogle ligefrem kan virke kolde og kyniske. 

Kan alle være målgruppen?

Rigtig mange iværksættere og selvstændige får at vide, at man skal definere sin målgruppe. Hvem er målgruppen, hvem skal jeg ramme og hvem skal jeg kommunikere til? Hvilken aldersgruppe kan bruge min service og min ydelse. Sådan en målgruppe har Claus’ også – Den er bare på en lidt anden måde.  

Hvis man siger, at alle er ens målgruppe, så har man ikke nogen målgruppe. Men der, hvor der er mennesker, kan jeg gøre en forskel. Du, som individ, uanset hvor gammel du er, kan komme på et kursus og blive inspireret.”

Det gælder derfor både folk i det danske erhverv – men ligeledes private. Derfor rammer, de to typer virksomheder som Claus driver, plet. I de 16 år Claus har levet af at undervise og formidle Enneagrammet, har han derfor været på besøg mange spændende steder. 

”Jeg har undervist rigtig mange brancher. Mere end 1.000 virksomheder og jeg kommer i alt lige fra børnehaver og privatskoler til pensionsselskaber og banker … blandt andet denne uge (red: uge 25 2018) flyver jeg til Holland for at undervise hos Philips Healthcare. I august flyver jeg til Orlando for at undervise og lave noget personlig træning i en stor international medicinalvirksomhed”

Selvom Claus rejser meget både i Europa og andre kontinenter, så er det langt største delen af hans undervisning på dansk – og foregår i Danmark. 

Alle kan få noget med hjem

Claus er excentrisk. Nærværende. Passioneret og ikke mindst skide inspirerende at bruge tid med. Man er heller ikke i tvivl om, at han er meget bevidst om sig selv, er meget intelligent på mennesketyper. Men hvad med alle os andre? Selvom vi ikke er ledere, chefer eller virksomhedsejere, så mener Claus stadig, at Enneagrammet kan skabe noget reflekterende hos mange mennesker. 

”Når jeg har undervist i en virksomhed, kan jeg sagtens bagefter blive spurgt af en af kursisterne: ”Jeg tror, min søn er type 4.. hvordan skal jeg forholde mig til x og y.” Fordi det netop handler om menneskelige relationer, så bliver rigtig mange nemt ramt. 

”Hvis Voxeværket sender dig på et excel-kursus, så sender de dig afsted med det formål, at du bliver bedre til Excel. Måske man som virksomhed skønner, at det har vi brug for. Men du bliver jo ikke ramt i hjertet på samme måde … det kan da godt være du synes det er skide spændende, at du skal hjem og taste nye formler. Men Enneagrammet taler til dig som menneske” 

Så ja, du kan bruge det i rigtig mange sammenhænge, fordi Enneagrammet rammer folk så dybt. Derfor er mange også bange for det. ”Kommer det for tæt på?” Typisk kommer det selvfølgelig kun så tæt på, som man gerne vil. Men i yderste konsekvens kan man også bruge det terapeutisk, rydde op i gamle barndomsmønstre… det kan man sagtens bruge det til. Men det er ikke det vi starter med at forklare om, når vi besøger folk og virksomheder. Vi bruger det til at forklare, at der findes 9 slags mennesker, og nu skal de få lov at høre, hvad der motiverer de typer, hvad der gør dem glade og hvad der frustrerer dem. Og så kan vi begynde at tage hensyn.” 

“Cool.” 

“Pisse cool! ” 

Claus Roager Olsen lejer kontor i Voxeværket Roskilde

Skepsis og øget konkurrence

I dag lever vi i en meget selviscenesat tid. Selviscenesættelsen, for så vidt. Men hvordan er konkurrencen for personlig udvikling anno 2018? I dag er der rigtig mange personlige trænere. Både når det gælder kost, fitness, virksomhedsudvikling, mindfullness og meget mere. Skepsis og en naturlig reservation er der rigeligt af – Men Claus mener, at der er plads til alle, der har et budskab. 

”Jeg startede min egen Enneagram-rejse i slutningen af det sidste årtusinde. Her var der ikke særligt mange i Danmark der kendte Enneagrammet. Jeg lærte Enneagrammet at kende på en anden uddannelse, faktisk. Jeg blev simpelthen så inspireret til at vide mere om Enneagrammet. Jeg gik i gang med at dygtiggøre mig. Rejse jorden rundt, blive undervist, blive inspireret og tog en masse kurser” 

”I forhold til konkurrencen i dag, så er min egen personlige største bekymring, at der kommer flere og flere kollegaer. Mange af dem har jeg selv uddannet på min skole. I dag kan du sagtens Google en Enneagram-konsulent, og så kan du sagtens finde flere end du kunne for 15 år siden. Det er naturligvis en udfordring. Omvendt så er det et meget personfølsomt fag. Det vil sige, at folk på mine inspirationsforedrag, som jeg holder flere gange om året, hvis de synes jeg virker som en cool fyr med fed humor, eller jeg er spændende at høre på, så kommer de nok tilbage til mig. Hvis de synes jeg er for humoristisk, eller måske for kæk, og man har brug for en anden type, så vælger de sgu nok ikke mig – Så finder de en af mine kollegaer.” 

”Så konkurrencen er øget?” 

”Der er øget konkurrencesituation, ja. Men når det så er sagt, så er Enneagrammet ikke så stort et værktøj, så der ikke er masser til os alle. Vi er 6 millioner mennesker i Danmark – og jeg har da ikke undervist dem alle endnu. Så længe der er mennesker i Danmark, som ikke kender Enneagrammet, så er der masser at gå efter” 

Elsker at undervise og formidle

”Der er mange der spørger mig; ”Claus, hvorfor ansætter du ikke bare tre konsulenter, der går ud og underviser for dig – Så kan du sidde hjemme og tjene pengene?” 

Men for Claus handler det altså ikke bare om at tjene mange penge. 

”Jeg ELSKER at undervise. Jeg interesserer mig ikke i at tjene mange penge. Jeg interesserer mig for at formidle. Jeg vil gerne være underviser. Det er der tilfældigvis, og heldigvis, penge i – Men den traditionelle vestlige forretningsmetodik – Det er ikke det, der driver mig.” 

Når man snakker om den vestlige forretningsmetodik, så er det svært heller ikke at tale udfordringer. Men for et produkt der taler til dig som menneske og ligeledes taler ’gennem’ dig – Så er der udfordringer i branchen. Nemlig skepsis. En naturlig ting i den verden vi lever i, i dag. 

”Når folk kommer på et åbent kursus, så er det som regel noget de glæder sig til. Du kan sammenligne det med, hvis du har meldt dig ind i Fitness DK, så er det fordi du vil dyrke din krop… Hvis din chef derimod havde meldt dig ind i Fitness DK og sendt dig derhen, så kunne du sagtens være fornærmet. Så jeg møder noget større reservation og skepsis – til at starte med – ude i erhvervslivet. Der er mange der ”bare er på arbejde” og de skal møde op en eller anden given dag, hvor deres chef har proklameret ”Nu skal vi have teambuilding”.”

”Virkeligheden er så bare, at langt de fleste bliver enormt inspireret; ”Hold kæft, det her har ikke noget med min rolle som bankmand at gøre.. Det her, dét har noget med min rolle som MIG at gøre”

”Jeg møder tit skepsis. Eller folk der spørger: ”hvad er det her for noget? Er det astrologi, er det noget med stjernetegn? Det er sikkert bare det samme som de andre værktøjer. Jeg kender godt mig selv” og det er jo lidt tankevækkende, at folk er så reserverede. Hvad er man så bange for at opdage? Mange snakker så meget om udvikling, men mange er virkelig også nervøse og bange for forandring.”

Den naturlige reservation og vanedyr – på den ufede måde.

”Jeg havde selv en naturlig reservation, da jeg mødte Enneagrammet. Jeg må bare konstatere at Enneagrammet kan beskrive mig uhyggelig præcist – Også selv om jeg synes det er skræmmende indimellem. Vigtigere end alt andet giver det mig dog nogle værktøjer, jeg skal bruge, for at arbejde med mig selv i det daglige.”

”Vi arbejder i Enneagrammet med et begreb der hedder ”Niveauer af selvindsigt” – Det handler mest af alt om bevidsthed. Hvor bevidst er man? Og de fleste af os er faktisk ikke særlig bevidste. Vi er vanedyr. Vi tumler rundt i livet og gør som vi plejer. Det går da heldigvis, for de fleste, temmelig okay. Men vi er ikke klar over, hvor meget vi styres af vaner – kontra hvor meget vi kunne styre vores vaner. Så vi bliver nogle gange vanedyr på den ufede måde.”

”Det beskriver Enneagrammet endda også. Hvad er det, der står og venter, hvis du bliver mere og mere crazy i din type. Èt er at være sød og hjælpsom i den ene ende. Noget andet er at blive stalker og pædofil, i den anden ende af skalaen. Det sådan et rimelig stort skred i det samme talent. Så Enneagrammet har dybe psykologiske mekanismer, som folk på den ene side er interesseret i at høre. Men på den anden side er lidt .. ja … der er jo ikke nogen af os der har lyst til at høre, hvor modbydelig vi kan være.”

En typisk dag som Enneagram-specialist og formidler 

Er man ikke under udvikling, er man under afvikling! Netop derfor gør Claus også meget i at uddanne sig selv og bruger de anvisninger, som Enneagrammet giver ham. Formålet er enkelt: at blive den bedste version af sig selv.

”Jamen jeg står op kl. 6.00. Jeg bor jo ikke langt herfra Voxeværket i Roskilde. Og så er det mest sandsynlige, at jeg skal køre et eller andet sted hen, hvor kunderne har købt mig til at være. Jeg laver såvel foredrag som hele dagens opgaver. Nogle gange er det bare en time – som inspiration. Jeg holder faktisk kun foredrag for at få lov at undervise hele dage efterfølgende.”

”Jeg er jo den der har boet i Voxeværket længst – Men jeg er den der har været her mindst – så jeg betaler den dyreste husleje af alle; for jeg er her aldrig! Jeg underviser 120-150 gange om året. Så langt de fleste dage står jeg op, og transporterer mig et eller andet sted hen hvor jeg skal være. Nogle gange ind til min skole, som jeg har inde i Pilestræde, hvor jeg har åbne kurser – eller i Århus. Ellers kører jeg hen hvor kunden er.” 

Selvom Claus er en af de dygtigste inden for sit fag, så kræver det også at selv han udvikler og uddanner sig. 

Jeg gør det, at jeg tager min daglige medicin. De anvisninger min Enneagram-type skal holde øje med, arbejder jeg med hver dag. Jeg gør det bedste jeg kan, for jeg jo et almindeligt menneske, der rammes af almindelige problemer. I ved jo godt, at min kone blev syg og i sidste ende døde af cancer. Det stresser jo alle mennesker.”

”Så jeg ved noget om, hvordan min personlighedstype formentlig vil prøve at håndtere så stressfuld en hverdag.. og hvordan det kommer til at gå udover mig selv og mine nærmeste.”

”Derudover udvikler jeg mig med kurser. Jeg har eksempelvis her i foråret været afsted to gange. En gang i Skotland og en gang herhjemme i Danmark på et kursus. Jeg tager på kurser og workshops for at få nye vinkler. Jeg tager på konferencer… jeg har været speaker på adskillelige internationale konferencer – og igen i år er jeg invitereret til USA.

En del af et fakultet og lysten til at undervise andre … 

”Jeg tager selv afsted. Jeg er en del af et fakultet, hvor vi er samlet fra hele verden. Her sparrer vi og uddanner hinanden … Så jeg ikke bare bliver formidler af et værktøj, som jeg selv lærte for lang tid siden.” 

“Hvordan opstod lysten til at undervise andre i Enneagrammet?” 

”Jeg tror ikke lysten opstod. Jeg tror mere på det var et kald. Jeg har arbejdet med salg, har været sælger og salgskonsulent i mange år. I hele mit liv nærmest. Så det med at være med mennesker og være udadvendt har været en del af mit fag. Så startede jeg en uddannelse i noget der hedder NLP. Der begynder jeg at dyrke begrebet “personlig udvikling” – jeg begynder at interessere mig meget for personlig udvikling.” 

”I den proces begynder jeg pludselig at få færden af, at mennesker ikke motiveres af det samme. nogle motiveres af penge – andre motiveres ikke af penge, men skal selvfølgelig bruge dem for at overleve. Nogle motiveres af samhørighed, nogle motiveres af at gøre tingene alene. Hvis folk motiveres forskelligt, og hvis jeg så vil være en dygtig leder, så skal jeg da forstå det.”

Enneagrammet på skoleskemaet 

”Så er det jeg møder en fyr, som senere bliver min partner og kollega i 8 år. Han holdt et oplæg om Enneagrammet og forklarede på et tidspunkt om min type… Og her var jeg bare blown away. Jeg kan huske, at jeg sad og tænkte på: “Hvorfor fanden har jeg ikke lært det her i skolen?” “Hvorfor fanden lærer jeg ikke det her på alle lederuddannelser?” Det skal man da forstå.”

”Så kommer jeg i mesterlærer hos ham, ved siden af mit almindelige arbejde. Jeg begynder at tage kurser hos ham – Og så lapper hobby og arbejde mere og mere over. Til sidst springer jeg helt ud i de – så kvitter jeg mit job, min høje stabile løn, firmabil og pension og så hopper jeg ud i det på dybt vand – og her aner jeg ikke om jeg kan bunde. Det er lige i starten af 00’erne, med bittesmå børn og netop købt hus i Himmelev.”

Min overbevisning har altid været at hvis jeg ville noget, så skulle det nok også lykkes. Det er klart, at lige i starten, skulle man lige i gang. Mange vidste godt hvem jeg var, men ikke som Enneagram-lærer. Så jeg måtte stille og roligt skabe mit eget kundegrundlag. Jeg ringede naturligvis til mine gamle forretningsforbindelser … og nu har jeg – 7-9-13 – ikke ringet opsøgende salg til en kunde i snart 10 år. Jeg bliver booket og ringet til og kontaktet. Det tager jeg ikke for givet. Det er et enormt privilegium at jeg har undervist så meget, været så længe i faget, stået på så mange scener. Så folk ved hvem jeg er, og ikke mindst hvad jeg står for. Jeg vil tro, at tæt på 80 % af de kunder der køber mig en gang, køber mig igen.

“Det er en god hitrate” 

“Det er en temmelig god hitrate” 

Lidt til den eftertænksomme type

Hvis mange danskere er vanedyr, nogle mere skeptiske end andre og ikke mindst reserverede, kan man måske også være tilbøjelig til at tro, at mange er ens. Men hvilken type der er flest af, kan Claus af gode grunde ikke svare på, da han ikke kender alle. Han fortæller dog, at der er en meget jævn udligning i typerne på hans åbne kurser. 

På mine åbne kurser er der en meget jævn udligning af typerne. Man kan ikke rigtigt sige, at der er flere 6’ere i Danmark end andre.. Det man kan sige om Danmark, at ligesom man kigger på menneskets udvikling, så ser det ud som om vi, i samfundet, rider på en eller anden bølge. Vi havde yuppie-80’erne, de glade 60’ere, 00’erne… Det jeg oplever der sker i den vestlige Verden – og i Danmark – er at den bliver mere og mere egodrevet.”

Mig, mig, mig … 

”Mere og mere; mig, mig, mig. ”JEG har særlige behov” – som verden åbenbart skal rette sig selv ind efter. Det bliver lige pludselig et spørgsmål om behov som energi. Der er flere og flere mennesker der tager medicin for at klare det psykiske pres der er i verden. Der er flere og flere unge mennesker der døjer med dårligt selvværd, spiseforstyrrelser, angst og depression. 

NU MÅ DET HER STOPPE

”Der må simpelthen være en anden måde, vi kan være sammen på – Og hvor vi stadig tjener penge, hvor vi stadig kan få vores investorers penge til at forrentes. Det må bare ikke være på bekostning af menneskeheden.”

”Jeg tror, vi står overfor en giga udfordring. Hvis det ikke snart stopper, så kollapser vi. Der er for mange mennesker der lever på kanten af kollaps … Det bliver måske lidt søgt, men hvor min oprigtige tro på det er, at vi kan lave de samme penge, vi kan skabe de samme virksomheder SAMTIDIG med at vi er søde, passer på hinanden og værner om hinandens psykologiske- og fysiske helbred. Hvis ikke det er, så vil jeg lave en kontrastyring på det.

”Jeg er 52 år gammel, på vej til 53 … og på vegne af menneskeheden er jeg faktisk dybt bekymret. Jeg taler jo meget ærligt med folk i erhvervslivet. Det her går simpelthen for stærkt. Vi er ikke nærværende, når vi er sammen – Vi lider alle sammen under det.”

”Vi accepterer jo at mennesker vælter af stress. Det kan sgu ikke være rigtigt. Jeg tror, der kommer en modreaktion fra mennesker. Her vil jeg gerne bidrage til mere balance allerede nu. Sådan så du kan mærke, at nu skal du tage vare på din egen måde at være menneske på. Så må resten af det gale tog køre af helvede til”  

Lær dig selv at kende 

For at kunne det, skal du have et ordforråd, en metodik om man vil, så du kan ’stige af toget’. Jeg vil gerne have folk har det bedre. Vi skal ikke gøre det til en kamp mod sociale medier, som jeg selv er en del af, men vi skal huske at den hjerne vi anvender hver dag ikke har udviklet sig de sidste 100.000 år – og tænk, hvad der bare er sket de sidste 100!” 

”Altså vi har jo ikke fået fire arme og seks ben. Det går kraftedme så stærkt, man skal være med på det hele. Man skal have det vilde sexliv, den perfekte familie, en smuk krop og så skal man have 12 i alle karakterer.. Det er der jo ikke nogen, der kan leve op til. Jeg vil gøre mit til, at folk bremser op. Jeg vil skabe et råderum, hvor man kan spørge sig selv, hvad der virkelig betyder noget for en.”

”Hvad betyder virkelig noget for dig. Og så få evnen til at sortere fra og sige til sig selv, hvad du gider bruge tid på .. og ikke gider bruge tid på. Lære at tilgive, lære at komme videre og lære, at rydde op i dårlige relationer.” 

Kontakt Claus

Du kan besøge Claus’ hjemmeside www.enneagramstedet.dk hvor du helt sikkert kan blive inspireret – og ikke mindst lære mere om dig selv.

© Copyright - Voxeværket