Der herskes efterhånden mange god bud på, hvad der skal til for at begrænse klimaudfordringerne (læs evt. vores CSR profil her). Med alt fra opråb til demonstrationer og politiske debatter ved mange, at vi skal tage klimaforandringerne alvorligt og gøre en aktiv indsats for at bekæmpe dem, hver og en.
Men at bidrage til at skabe en bedre klode kan føles lettere sagt end gjort, for hvor skal bølgen starte? Og har det overhovedet en effekt, at skifte den sædvanlige oksebøf ud med vegetarmenuen på den anden side af kantinedisken?
Hvis du spørger Erik Bjørsted, der er cheføkonom for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, så er vækst forudsætningen for en grønnere omstilling. I Børsen d. 22. juli sætter han klimadebatten under loop, men med et lidt andet syn, end man måske hidtil har været vant til. Bjørsted fremhæver, at det vil blive en udfordring at finansiere vores velfærdssamfund og den grønne omstilling i Danmark, hvis ikke vi har vækst. For det første fordi, vi bliver og flere mennesker på kloden, men også fordi han mener, at vækst muliggør, at vi kan finde penge til investeringer i forskning og udvikling, der netop kan føre til opfindelsen af nye grønne teknologier og penge til energirenovering af bygninger, der kan bidrage til at mindske udledning af CO2.
Han nævner også, at den folkelige opbakning til den grønne omstilling risikerer at gå tabt, hvis velfærdssamfundet er under pres, og befolkningens indkomster stagnerer. Og her kommer vi til essensen af, hvad der ifølge Erik Bjørgsted skal til for at ændre på situationen. Nøgleordet er her en højere produktivitet.
Han nævner en række eksempler på de positive tiltag, vi har haft succes med at skabe, men bekræfter stadig, at vi mangler en del for at nå i hus. Faktisk mener Bjørsted, at produktivitetsvæksten har været svag de seneste år, men at den kan øges ved:
>> at hæve uddannelsesniveauet i arbejdsstyrken, øge de offentlige investeringer i forskning og udvikling og ved at virksomhederne øger deres investeringer i ny teknologi <<
Med de ord er der sikkert meget, vi selv kan gøre hjemme i stuerne. Men hvis vi følger Erik Bjørnsteds råd, bør vores mål også i høj grad sigte mod at opnå en langt større samfundsmæssig udvikling, hvor produktionsvæksten taler højest. Politikkerne har derfor et stort ansvar i at ændre på situationens omstændigheder, men virksomhederne kan også finde inspiration og skabe handling.